V Michalovciach vznikne Centrum pre popularizáciu fyziky

13.02.2023 Michalovce

Michalovce 13. februára (TASR) – Centrum pre popularizáciu fyziky vznikne pri Gymnáziu Pavla Horova v Michalovciach. Projekt približujúci prírodné vedy deťom, mládeži i širšej verejnosti praktickou a neformálnou výučbou získal podporu 30.000 eur. Grant poskytne Košickému samosprávnemu kraju (KSK) Nadačný fond Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) v Nadácii Pontis, informovala TASR hovorkyňa spoločnosti SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

Podpora ide z grantového programu Vybudovanie centier popularizácie fyziky. Výzvu vyhlásili s cieľom podporiť aktivity zamerané na vytvorenie takýchto centier na východnom a západnom Slovensku. Inšpiráciou a príkladom dobrej praxe bolo Centrum popularizácie fyziky pri Gymnáziu Viliama Paulinyho - Tótha v Martine.

"Viaceré prieskumy nám ukazujú, že fyzika na základných a stredných školách nepatrí k obľúbeným predmetom. Je dôležité, aby sme deťom priblížili prírodné vedy, najmä v súčasnosti, keď Slovensku chýbajú odborníci a odborníčky v tejto oblasti," uviedol Michal Kišša, výkonný riaditeľ Nadácie Pontis, ktorá Nadačný fond SEPS spravuje.

Gymnázium Pavla Horova je najväčšie v košickom regióne a podľa rebríčka kvality vzdelávania organizácie INEKO sa dlhodobo umiestňuje na popredných miestach. Od začiatku apríla tak vznikne v Michalovciach moderný priestor ScienceOpenLab - Centrum pre popularizáciu fyziky. Formou workshopov, prednášok, školení, vedeckej show a iných aktivít ponúkne žiakom, učiteľom či širšej verejnosti príležitosť spoznať a pochopiť prírodné procesy, ako aj možnosť rozvíjať pozitívny vzťah k fyzike alebo zatraktívniť záujem o štúdium prírodných a technických vied.

"Veda a výskum idú ruka v ruke s inováciami. Práve nové objavy v oblasti elektroenergetiky sú základom pre budúce povolania, ktoré dnes ešte nepoznáme. Nové centrum popularizácie fyziky v Michalovciach má ambíciu priblížiť prírodné javy študentom aj širokej verejnosti. Môže tak zohrať dôležitú úlohu v praktickom vzdelávaní a stať sa súčasťou pozitívnych zmien, ktoré vývoj v elektroenergetike prinesie," skonštatoval generálny riaditeľ SEPS Peter Dovhun.
 

Vyberte región